30 oktober 2025

Tre bubblande karaktärer – svenskt mousserande i fokus

Det är något alldeles speciellt med svenskt mousserande vin. Terroiren präglas av svala havsvindar och ett nordiskt ljus som ger druvorna en unik karaktär. I glasen blir resultatet ofta överraskande mångfacetterat – från stram elegans till djärv personlighet. Jag provade nyligen tre olika bubbel som på varsitt sätt speglar bredden i den svenska mousserande scenen.

Skepparp Zero Dosage

En frisk och avskalad tolkning av nordiskt bubbel. Doften bjuder på fläder, citrus och nyplockade krusbär – som en sommaräng vid havet. Smaken går i samma tonläge: fläderblommans lätta sötma möter krusbärets syrlighet och den rena, raka syran ger både energi och elegans. Ett vin med tydlig karaktär och hög drickbarhet.


Ästad 20

Om Skepparps är piggt och skarpt är Ästad 20 mer klätt i sidenhandskar. Doften är elegant, floral och med en lätt nötighet som vittnar om lagring och hantverk. Smaken rymmer citron och gula äpplen, balanserat av en markerad grapefruktsyra som ger ett distinkt avslut. Ett sofistikerat vin som gärna ackompanjerar en festlig förrätt.


Lottenlund Perle

Det mest udda kortet i trion. Doften har en frisk citrusprägel men också en lätt petroleumton som för tankarna till klassisk riesling. Smaken är överraskande – köttig, nästan som charketurier– med en grapefruktlik underton som väcker diskussion. Ett vin som utmanar snarare än smickrar, men som visar på mod och personlighet.

Tre svenska bubbel, tre helt olika uttryck. Tillsammans visar de att svensk mousserande produktion inte bara håller hög nivå, utan också präglas av kreativitet, bredd och karaktär. Det bubblar – bokstavligt talat – i de svenska vingårdarna.

Skribent
Redaktör
Jesper Säfholm
Jesper Säfholm
Jesper är forskare inom astma och grundare av Mousserande.se. Han har en djup passion för bubbel och beskriver det gärna som livets dryck.
© 2025 Vinsverige
menu