
Från Kullahalvön i Skåne till Halland och Småland berättar tre vinodlare om sina erfarenheter av året 2025 som gått.

Kullabergs Vingård hade en kall blomning och skördade små druvor med stor potential. Det var över lag ett ganska kallt år, berättar Victor Dahl på Kullabergs Vingård. ”Blomningen under våren på västra Kullahalvön var blåsig och kall, vilket har påverkat skördeutfallet negativt.” Trots den svala säsongen finns det även en hel del att glädjas över. ”Solaris är väldigt bra i år, men med liten skörd. Muscaris har däremot överraskat – både med fin aromatisk mognad och riklig skörd.” De sena sorterna ser ut att ge viner med bra syra och lättare stil. Immelen från årgång 2025 med sin solaris hade små klasar med täta druvor med hög mognad och ser ut att vara särskilt lovande. ”Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen,” säger Victor Dahl.

Hos Arilds Vingård i Skåne beskriver man 2025 som en årgång med blandat väder men i slutändan ett positivt år. ”Våren var kall och blöt, vilket gav en lite svagare blomning på ett av våra fält,” berättar Anette Ivarsson. ”Men resten av vingården har utvecklats fint och september månad blev fantastisk med druvorna mognade riktigt bra.” Solaris och pinot noir précoce skördats redan i september medan man väntade in i oktober med att skörda cabernet cortis, muscaris och souvignier gris. Berättar Anette vid intervjutillfället. I år satsar Arilds Vingård mer på produktion av rosévin. ”Förra årets första batch av cabernet cortis-rosé blev väldigt populär, så i år gör vi mer av detta vin. All solaris används till stilla viner. Inga druvor skördades tidigt för mousserande viner alls.” Då vi har flera vingårdar med unga fält som snart når produktionsmognad väntas årgång 2026 ge en betydligt större skörd.

I Anneberg utanför Hyltebruk i Småland är vingården fortfarande i en uppbyggnadsfas, men optimismen är påtaglig. ”Vi hade räknat med något högre skördeuttag i år, men frostnätter i början av maj och kraftiga regnskurar under blomningen minskade kvantiteten,” berättar Niclas och Katrin Börjesson på Annebergs Vingård. Trots det är kvaliteten mycket god. ”Vi är nöjda med resultatet. Druvorna höll hög kvalitet menar man. Den första skörden används till mousserande vin. Den andra skörden lite senare ligger nu och jäser i faten skall bli ett stilla vitt vin.” Annebergs Vingård har skördat all sin solaris. De sista klasarna av rondo skördades senare för att bli ett mousserande vin berättar Niclas och Katrin när Vinsverige når dem på telefon. ”Vi har fått fantastisk hjälp av familj, vänner och grannar under skörden som skapat en härlig gemenskap kring arbetet i vingården.”
Skörden 2025 startade i början av september, först med druvor till det mousserande vinet. Därefter flöt arbetet på under hela månaden. Sist ut att plockas var Cabernet Cortis, dagen innan stormen Amy drog in över Skåne. Druvorna var mycket friska med höga sockervärden, och årets skörd blev både smidig och lätt att hantera. Mängden var något mindre än vanligt, vilket vi hade räknat med efter den kalla våren. Överlag är vi mycket nöjda med årets skörd – en fin avslutning på en odlingssäsong som trots utmaningar visade vilken styrka och kvalitet våra stockar har.
Murre & Lena
Årgång 2025 beskrivs av många som kylig, aromatisk och balanserad. Låga volymer till följd av frost, regn och blåst, men med druvor med hög aromatik och frisk syra pekar mot eleganta, friska viner med tydlig nordisk prägel. ”Det är just det som gör svenskt vin så spännande,” sammanfattar en av vinmakarna. ”Varje årgång berättar sin egen historia – och i år handlar den om små skördar, envishet och stor passion.”
