10 november 2025

Ny forskning: Sverige tar täten i hållbar vinodling

Sedan EU-godkännandet 1999 har svensk vinodling vuxit från ett djärvt experiment till en nationell framgång. Nu visar en ny studie hur hållbarhet, forskning och innovation banar väg för nästa kapitel i Sveriges unga men snabbt växande vinindustri.

Ny forskning: Sverige tar täten i hållbar vinodling

Svenska vinodlare fortsätter att utmana klimatets gränser – och lyckas. Sedan Sverige fick EU-status som vinland 1999 har utvecklingen gått från entusiastdrivna hobbyodlingar till professionella vingårdar som vinner internationella priser och uppmärksammas i hela vinvärlden.

En ny vetenskaplig artikel, “Emerging Sustainable Practices in Cool Climate Viticulture: A Case Study from Sweden”, publicerad i den tvärvetenskapliga tidskriften Ecocycles, lyfter hur forskning, innovation och hållbarhettillsammans formar framtidens svenska vin.

Bakom studien står svenska och ungerska forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), RISE Research Institutes of Sweden och University of Tokaj i Ungern. Arbetet visar hur klimatförändringar, nya druvsorter och hållbara metoder som regenerativ vinodling och multifunktionellt jordbruk kan ge Sverige ett försprång i den globala vinvärlden.

Idén till forskningsarbetet föddes inför 2nd Tokaj Wine Congress i UNESCO:s världsarvsregion Tokaj, en av världens äldsta vinregioner. Studien understryker också betydelsen av fortsatt forskning, lokalt anpassade odlingsmetoder och det svenska hållbarhetsarvet som en grund för framtidens vinproduktion.

Läs hela artikeln här:
Emerging Sustainable Practices in Cool Climate Viticulture: A Case Study from Sweden | Ecocycles.net

Skribent
Chefredaktör & vinexpert
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är en av Sveriges främsta vinprofiler och har i över två decennier delat sin passion för vin med andra. Genom Vinsverige vill han lyfta fram den växande svenska vinindustrin och människorna bakom. Med sin nyfikenhet, erfarenhet och kärlek till mousserande viner vill Fredrik inspirera fler att upptäcka druvorna, hantverket och framtidstron i svenskt vin.
© 2025 Vinsverige
menu