9 oktober 2025

Norrtälje Urban Winery – vin i hjärtat av Roslagen

Att göra vin i Sverige har gått från vision till verklighet. På Sjöfartsgatan mitt i Norrtälje, bara ett stenkast från hamnen, ligger Norrtälje Urban Winery. Ett vineri mitt i staden som vill skapa drycker med tydlig lokal identitet och en smak av Roslagen.

Bakom projektet står Johan Ununger och Ann Franzén, två profiler med bakgrund inom biologi, livsmedel och hållbar utveckling. Tillsammans har de byggt en plats där vinproduktion möter folkbildning, provningar och lokalt engagemang. Ambitionen är tydlig: vinet ska spegla platsen. ”Vi vill skapa drycker som berättar om Roslagen, med smaker och dofter som hör hemma här, berättar Johan Ununger.”

Druvor från egna odlingar i Roslagen kompletteras med andra lokala råvaror som äpplen och bär. Det gör att vinanläggningen kan utforska olika uttryck. Allt från mousserande vin till fruktviner, samtidigt som känslan av terroir och ursprung bevaras. Drömmen om ett vineri började som en tanke vid familjens torp i Roslagen. ”Vi hade tänkt bygga ett litet vineri när Johan gick i pension, berättar Ann. Men när vi flyttade till Norrtälje och vår son Folke, som praktiserade på ett urban winery i San Diego, väcktes tanken. När detta introducerade för oss om begreppet urban winery, föll alla bitar på plats.” När paret sedan fick möjlighet att ta över en lokal i det nybyggda hamnkvarteret växte idén till ett småskaligt, hållbart och lärande vineri mitt i Norrtälje.

Johan och Ann delar ett starkt engagemang för natur och miljö – något som genomsyrar både deras liv och deras vinfilosofi. ”Vår tanke är att väcka nyfikenhet genom smak. När människor förstår hur något smakar och varför, växer också intresset för hur det produceras. En väg till ökad hållbarhet går faktiskt via smaklökarna, säger Johan.” Provningarna på Norrtälje Urban Winery är lika mycket folkbildning som njutning. Här är stämningen avslappnad men lärorik, med samtal om terroir, klimat och hantverk snarare än prestige och poäng. Norrtälje Urban Winery arbetar med både egna druvor från Roslagen och lokala råvaror som äpplen och bär. Från början var fruktvinerna tänkta som ett tillfälligt sidoprojekt, men snabbt insåg man potentialen. ”På vägen upptäckte vi att vi kunde göra riktigt bra viner med äpple som bas, berättar Ann. Framför allt med Belle de Boskoop, som vi nästan ser som vår egen chardonnay.” Resultatet är torra, vinösa fruktviner med balans och karaktär långt från söt cider. Ambitionen är att skapa viner med klassisk struktur, inte experimentella uttryck. ”Vi testar gärna nya metoder, men vinet får aldrig smaka som ett experiment. Vi vill att man ska känna igen sig, säger Johan.” Att odla vin i Roslagen är en utmaning. Kort växtsäsong, sen frost, sorkar och den envisa nordanvinden är ständiga motståndare. ”Vi lär oss varje år, säger Johan. Jag är gammal forskare från Lantbruksuniversitetet, så vi jobbar systematiskt. Förra vintern täckte vi varannan rad vinrankor med halm, vilket gav mycket lovande resultat. I år testar vi 100 meter vindnät längs stängslet för att skydda mot nordanvinden.” De tillhör de nordligaste kommersiella odlarna inom Branschföreningen Svenskt Vin, och kanske de nordligaste i världen med druvan meunier planterad.

Norrtälje Urban Winery är faktiskt mer än bara ett vineri, -det är en mötesplats. Här samarbetar man med lokala mathantverkare som Rö Gårdsmejeri och Norrtälje Bränneri, och arrangerar ost- och vinprovningar, cocktailkurser och temakvällar. ”Vi vill att ett besök ska kännas avslappnat men ändå lärorikt. Många deltagare har varit här tio gånger eller mer. Våra provningar blir snabbt fullbokade, vilket skapar en familjär stämning där nya vänner ofta fortsätter kvällen tillsammans på stan, berättar
Ann.” Sedan de nya reglerna för gårdsförsäljning trädde i kraft har även verksamheten fått en ny dimension. ”Det betyder otroligt mycket för oss. Vi säljer nu uteslutande på plats i samband med våra provningar, vilket skapar ett naturligt möte mellan producent och konsument, säger Johan.”  De kommande åren handlar inte om att växa i volym, utan om att utvecklas i kvalitet. Nästa steg är nya jäststammar, malolaktisk jäsning och försiktig fatlagring på svensk ek. Intresset för svenskt vin växer snabbt, och Johan och Ann hoppas att Norrtälje Urban Winery kan bli både inspiration och kunskapskälla för fler. ”Sverige kommer kanske aldrig att bli ett stort vinland, men vi kan bli ett spännande vinland, säger Johan. Om vi kan bidra till att utveckla en hållbar produktion och visa att det går att göra vin vid 60:e breddgraden, då har vi nått vårt mål.”

Norrtälje Urban Winery visar att framtidens viner inte nödvändigtvis föds i Bordeaux eller Champagne. Utan lika gärna i Roslagen, där passion, envishet och nyfikenhet får en smak av havsvind och svensk terroir.

Skribent
Chefredaktör & vinexpert
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är en av Sveriges främsta vinprofiler och har i över två decennier delat sin passion för vin med andra. Genom Vinsverige vill han lyfta fram den växande svenska vinindustrin och människorna bakom. Med sin nyfikenhet, erfarenhet och kärlek till mousserande viner vill Fredrik inspirera fler att upptäcka druvorna, hantverket och framtidstron i svenskt vin.
© 2025 Vinsverige
menu