
Att Nobelkommittén väljer ut ett svenskt vin till middagen, en av världens mest bevakade gastronomiska tillställningar, ses som ett genombrott för den svenska vinbranschen. Det markerar hur långt utvecklingen av kvalitetsvin i kalla klimat faktiskt har kommit.
Solaris – druvan bakom succén. Immelen är gjort på Solaris, den druva som i dag är ryggraden i stora delar av svensk vitvinsproduktion. Druvan trivs i det svala klimatet vid Kullaberg och är känd för sin höga syra, aromatiska renhet och förmåga att nå full mognad även i nordliga lägen. I vinets stil samsas friskhet, mineralitet och tydlig frukt med en välbalanserad syra – egenskaper som gör Solaris till en naturlig kandidat för moderna gastronomiska sammanhang. Immelen är sedan tidigare ett välmeriterat vin som redan innan Nobelbanketten väckt uppmärksamhet i internationella sammanhang. Bland annat har det vunnit blindprovningar mot etablerade europeiska viner, något som ytterligare stärker bilden av att svensk vinproduktion nu står sig i konkurrensen på riktigt.
Nobelvalet stärker svensk vinidentitet
För svensk vinproduktion är detta mer än bara en framgång för en enskild producent. Det visar att svensk terroir, nordligt hantverk och innovativ vinmakning har nått en nivå där även världens mest renommerade gastronomi tar plats vid samma bord. Nobelbankettens val av Immelen kommer sannolikt att inspirera både producenter och konsumenter – och befäster Kullabergs Vingård som en av de drivande aktörerna i landets snabbt växande vinlandskap.
- Det känns fantastiskt, kommenterar Victor Dahl, vd.
- Vi har gjort en enorm resa. Våra första vinstockar planterades 2006 och vår verksamhet i nuvarande form startade för drygt tio sedan.
- Det är en av våra mest homogena årgångar hittills. Vi fick en bra balans mellan sol och regn, inga dåliga överraskningar i form av storm eller hagel, säger vinmakaren Nicola D'agostini.
- Vi kunde skörda friska druvor med riktigt bra mognad, särskilt Solaris. Årgången är i en bra drickfas nu, med integrerade fat och en rund munkänsla.
Immelen är en cuvée där druvsammansättningen skiljer sig något från år till år. Årgång 2022 består av 87% Solaris, resterande är Souvignier Gris och Muscaris. Alla druvor är så kallade PIWI, svampresistenta sorter som passar vårt nordliga klimat och underlättar en hållbar produktion.
Recension Vinsverige:
Detta vita vin erbjuder en fruktig och mycket frisk smakprofil med eleganta inslag av ekfat, krispiga äpplen, aromatiska kryddor, saftiga gula päron, exotisk papaya, svartvinbärsblad, söt ananas och frisk citrus. Vinet har en ren och stilfull karaktär med väl integrerad ek, toner av toffee och smörstekt brioche, samt inslag av gul frukt och mogen mango. Den pigga syran ger en uppfriskande avslutning.
Soppa på Karljohansvamp
serveras med bunden sallad på odlade svenska svampar,
Almnäs Tegel, ingefärsolja och svart vintertryffel.
Tryffelsmör och hårt bröd smaksatt med Karljohansvamp.
Piggvar färserad med pilgrimsmussla och sockertång,
rostad rotselleri glaserad med libbsticka,
smörkokt potatis och silverlök smaksatt med muskot.
Serveras med buljongkokt savojkål, purjolök och champinjoner
samt en smörsås på fermenterad rosenkvitten och Ingrid Marie-äpplen.
Sorbet på svenska slånbär
smaksatt med apelsin, kryddpeppar och nejlika.
En bakad färskostkräm med bourbonvanilj och brynt smörkaka.
Kärnmjölkskaramell och ett krisp på bovete och havre.
Serveras med en consommé på skogshallon smaksatt med enskott.
