
Svenska vinodlare fortsätter att utmana klimatets gränser – och lyckas. Sedan Sverige fick EU-status som vinland 1999 har utvecklingen gått från entusiastdrivna hobbyodlingar till professionella vingårdar som vinner internationella priser och uppmärksammas i hela vinvärlden.
En ny vetenskaplig artikel, “Emerging Sustainable Practices in Cool Climate Viticulture: A Case Study from Sweden”, publicerad i den tvärvetenskapliga tidskriften Ecocycles, lyfter hur forskning, innovation och hållbarhettillsammans formar framtidens svenska vin.
Bakom studien står svenska och ungerska forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), RISE Research Institutes of Sweden och University of Tokaj i Ungern. Arbetet visar hur klimatförändringar, nya druvsorter och hållbara metoder som regenerativ vinodling och multifunktionellt jordbruk kan ge Sverige ett försprång i den globala vinvärlden.
Idén till forskningsarbetet föddes inför 2nd Tokaj Wine Congress i UNESCO:s världsarvsregion Tokaj, en av världens äldsta vinregioner. Studien understryker också betydelsen av fortsatt forskning, lokalt anpassade odlingsmetoder och det svenska hållbarhetsarvet som en grund för framtidens vinproduktion.
Läs hela artikeln här:
Emerging Sustainable Practices in Cool Climate Viticulture: A Case Study from Sweden | Ecocycles.net
