
Mia Maria Buchmann började arbeta i restaurangbranschen redan som 17-åring. Intresset för drycker tog henne först till baren, men snart växte fascinationen för vin inom henne. När hennesföräldrar köpte en vingård i Ungern 2004 fick hon på nära håll följa hur nyplanterade rankor utvecklades och blev till vin, en erfarenhet som väckte en längtan efter att själv en dag göra vin. Sedan dess har Mia utbildat sig till sommelier och skaffat sig en bred erfarenhet i vinvärlden. Hon arbetar idag som föreläsare och marknadsansvarig på Vinkällan Dryckesutbildningar, Nordens största utbildare av sommelierer. Parallellt är hon delägare i spritprojektet Mill Gin och studerar oenologi vid ett universitet i Australien. ”Jag har alltid varit intresserad av hantverket, att bli vinmakare har känts som ett naturligt steg”, säger hon.

Idén till Svenskt Vincenter föddes när ett par vinintresserade entreprenörer ställde frågan: ”Går det att producera svenskt vin i Göteborg, på svenska druvor?” Svaret blev ett självklart ja. Kort därefter byggdes en modern vinanläggning i deras fastighet och idag är Mia och en kollega gemensamt ansvariga vinmakare. Projektet bär två namn: platsen heter Svenskt Vincenter, medan produktionen sker under etiketten Svenska Vineriet. Ambitionen är dubbel, dels att producera mousserande vin på druvor som solaris och rondo, dels att skapa en kunskapsplats där svenska vinproducenter kan mötas, utvecklas och nå en bredare publik. -“Målet är att lyfta den svenska vinnäringen och visa vilken kvalitet vi redan har i Sverige. Vi vill också skapa ett vinbibliotek där man kan prova viner från de drygt hundra olika vingårdarna som finns i Sverige, både kommersiella och småskaliga,” berättar Mia.
En milstolpe nåddes i år när den första årgången buteljerades. En solaris för ett vitt mousserande vin samt rondo för ett rosébubbel. Eftersom vinerna görs enligt traditionell metod med en andrajäsning kommer flaskorna att vila på jästfällningen i minst 12 månader. En färdig konsumentprodukt väntas först till sommaren 2027. ”Basvinerna visade sig ha en riktigt bra kvalitet. Vi hoppas att slutresultatet ska spegla vår idé: en fruktigare solaris och en rosé med djup färg och generös fruktighet som passar bra till mat.”

Projektet startar i en tid när svensk vinodling växer kraftigt. Flera svenska producenter har redan vunnit internationella priser, särskilt för sina mousserande viner. ”Vi ser solaris och rondo som våra egna ”nationaldruvor”. Dessa druvtyper ger hög syra och fräschör vilket är det vi behöver för mousserande vin i vårt klimat. Precis som odlarna i England gjort med sitt bubbel, vill vi sätta Sverige på vinkartan, säger Mia.
För Mia handlar projektet om mer än att bara göra vin. Svenskt Vincenter ska bli en plattform för utbildning, forskning och hållbar utveckling. ”Vi vill skapa en plats där kunskap, innovation och terroir möts. Sverige behöver inte kopiera kända vindistrikt så som Champagne, vi har vårt eget klimat och våra egna druvor, och det ska återspeglas i våra viner, säger hon.” Svenskt vin är här för
att stanna. Med projekt som Svenskt Vincenter kan det bli en självklar del av både vår matkultur och den internationella vinvärlden. Vi på Vinsverige ser med stor förväntan fram emot att prova den första utgåvan av Svenska Vineriets mousserande viner.
